Атлетика

Забранетo е учеството на најбрзиот човек на светот да се натпреварува на Олимписките игри

Арбитражниот суд за спортови на Кристијан Колман (100) на 100-годишниот светски шампион (ЦАС) ја намали двегодишната суспензија за шест месеци за кршење на антидопинг правилата во петокот, но американскиот спринтер сепак нема да може да се натпреварува на Олимписките игри во Токио .

Првичната казна на Колман требаше да важи до 13 мај 2022 година, а откако судот во Лозана ја намали, Американецот ќе може повторно да се натпреварува по 14 ноември оваа година.

Одложената Олимпијада во Токио е закажана од 23 јули до 8 август. Колман нема да се натпреварува за олимписки медали, но од 18 до 20 март следната година во Белград ќе може да ја брани титулата светски шампион во сала на 60 метри од Бирмингем 2018 година.

Одборот на ЦАС утврдил дека Колман ги прекршил одредбите од правилникот за антидопинг, но пресуди дека „степенот на небрежност е помал од оној утврден во жалбената одлука“.

Колман не беше на наведената локација три пати во рок од 12 месеци за да обезбеди примерок за тестирање, што се смета за кршење на правилото за анти-допинг.

Сподели: