КОШАРКАНБА

Тренерот на Клиперси објасни зошто Леброн и Џордан се исти

Во последните неколку години, особено по последната шампионска титула на Леброн со Лејкерс, зачестија споредбите меѓу него и Мајкл Џордан.

Постои голема дебата меѓу фановите на НБА за тоа кој е најголем на сите времиња – без разлика дали е тоа Џордан или Леброн.

Тренерот на Клиперс, Тирон Лу, кој беше тренер на Леброн во Кавс кога ја освоија титулата во 2016 година и играа финалиња во 2017 и 2018 година, верува дека двајцата се на исто ниво.

Лу во кариерата играше против Леброн, го тренираше, па дури и успеа да игра за Џордан во Вашингтон.

“Тие се исти. И двајцата само сакаат да победат и ќе сторат сè за да победат. Двајцата беа лидери на нивните тимови шампиони и им дадоа на играчите чувство дека сите се еднакви. Поради нив, двата тима беа подобри од тие се објективно. Кога сте со нив “Имате впечаток дека се поголеми од кошарката. Мислите дека тие играат за себе, но тие секогаш ги вклучуваа своите соиграчи во приказната и ги правеа подобри играчи”, рече Лу.

Сподели: